Välkommen tillbaka hit hösten 2024 då vi startar upp arbetet med Enköpings Lucia igen – en tradition sedan 1941!

Enköpings Lucia 2019

Varmt tack till alla som hjälpt oss hjälpa!

För fjärde året i rad spred Enköpings skönsjungande lucia – i år hette hon Amanda Ilic – glädje och ljus tillsammans med tärnor och luciakör till många i kommunen samtidigt som pengar samlades in till lokala föreningar och välgörande ändamål med Enköpingskoppling.

Foto: Rebecka Thorell Photo
Foto: Rebecka Thorell Photo

Engagemang från många olika håll

Årets Enköpings Lucia engagerade som tidigare år många i kommunen. Hjärtligt tack till:

Runt 75 000 kr insamlade

Projektet Enköpings Lucia samlade under 2019 in pengar från bokade luciatåg hos företag och organisationer mellan den 9–15 december, gåvor från publiken vid en barnföreställning och två luciavesprar i  Vårfrukyrkan på luciadagen, frivilliga inbetalningar till Enköpings Lucias Swishkonto under perioden från det att luciakandidaterna presenterades till och med luciaveckan samt sponsorer till Italienresa.

Totalt samlades det in hela 75 041 kronor – en ökning med cirka 25 000 kr jämfört med förra året. Efter att kostnaden för luciatågets (10 personer) flygresa till Milano och transfer har betalats går resten av insamlade medel oavkortat till luciakandidaternas val av lokala föreningar och välgörande ändamål med Enköpingskoppling.

Foto: Rebecka Thorell Photo
Foto: Rebecka Thorell Photo

Tjejjouren fick största gåvan

Hälften av beloppet går till lucias val och resten fördelas jämnt mellan de övriga fyra kandidaternas val. Tjejjouren Hjärtrud var lucia Amanda Ilics val, som därmed fick den största gåva.

Tjejjouren riktar sig till de som definierar sig som tjej och behöver någon att prata med. De jobbar även förebyggande genom att besöka skolor, föreläsa, besöka festivaler och mycket mer. Så här fördelar sig årets gåvor:

Tre nyheter under 2019

Häftig Italienresa. I år blev Enköpings lucia med tärnor inbjudna till lilla byn Ronco Biellese i norra Italien för att lussa under fyra dagar, 5–8 december. Vilken upplevelse!

Barnföreställning i kyrkan. För att alla skulle få njuta av vårt luciatåg i Vårfrukyrkan arrangerade vi en specialföreställning för barn före de båda luciavesprarna. Det gick klart över förväntan, blev rejält uppskattat och är något vi kommer att fortsätta med!

Kröning på kvällen. Då vi under hösten fick erbjudande om att åka till Italien under långhelgen före lucia, genomfördes kröningen istället en vanlig vardagskväll på Stora torget, där vi utöver skönsång också bjöd på glögg och pepparkaka.

 

Vi ses till hösten igen!

Arrangörerna IOGT-NTO och Enköpings-Posten i samverkan med Enköping Centrumsamverkan, Invistic, Lions, NBV, Rotary, Lowlife Productions och Frilans Anne Nilsson