Enköpings Lucia 2021
Varmt tack till alla som hjälpt oss hjälpa!

Med ett års uppehåll lyckades vi i år äntligen arrangera ett skönsjungande luciatåg i Enköping, som lyste upp och spred glädje till många Enköpingsbor. Vi hoppade över den traditionsenliga luciakandideringen och hade istället en luciakör som bestod av tidigare luciakandidater med 2019 års lucia Amanda Ilic som lucia. Under året firade vi också att det är 80 år sedan Enköpings Lucia startade och att det är sex år sedan som Enköpings Lucia genomfördes i ny modern tappning för första gången.

Många bidragit på olika sätt

Årets Enköpings Lucia engagerade återigen många i kommunen. Hjärtligt tack till:

 • 20 sponsorer – Abditum Affärsutveckling AB, Best Western Hotel Park Astoria, Egra, Enköpings stads hembygdsförening, Fabian Flinks Brödbod, Fruktjuice AB, Interflora Flora Blomsterhandel, Kulturskolan i Enköping, Lagerströms Ur & Guld, McDonald’s Enköping, Motormännens Helnykterhetsförbund, Photographer Ellinor Bergman, Restaurang Esset, Skräddar Anna, Sparbanken i Enköping, Stora Coop Enköping, Svenska kyrkan i Enköping, Tygriket, Volvo Car Enköping och XL-Bygg Sten & Son i Enköping – som såg till att inget kostade arrangemanget något.

 • Alla som röstade på vilken lokal förening/verksamhet som skulle få största luciagåvan – vi fick in 421 röster.
 • Alla gillare av vår Facebook och Instagram: Enköpings Lucia.
 • Alla företag/organisationer som beställde luciatåg för minst 2 500 kr vardera – totalt genomfördes 15 besök med 17 framträdanden.
 • Alla åhörare som deltog i våra fyra stämningsfulla luciavesprar i Vårfrukyrkan under luciadagen, där en riktades till särskilt till barn. I år hade vi lite mer plats än vanligt i bänkraderna med max 100 personer i kyrkan per vesper.
 • Sist men inte minst till vår skönsjungande luciakör med lucia Amanda Ilic som spred glädje och ljus i Enköping under några mörka decemberveckor.

Drygt 42 000 kr samlades in

Enköpings Lucia samlade under 2021 in pengar från gåvor i samband med uppträdanden på julmarknaden 27–28 november, bokade luciatåg hos företag och organisationer mellan den 6–13 december, gåvor från publiken vid våra luciavesprar i Vårfrukyrkan på luciadagen och frivilliga inbetalningar till Enköpings Lucias Swishkonto.

Totalt samlades det in 42 685 kronor, som oavkortat delas ut till årets sex utvalda lokala föreningar/verksamheter som riktar sig till barn och unga.

Förra årets Enköpings Lucia 2020 ställdes ju in och tanken var att om det hade kommit in pengar då skulle dessa föras över till 2021, men inga pengar kom in så det fanns inget att föra över.

ESK Puls fick största gåvan

Hälften av beloppet gick i år till Enköpingsbornas val av förening/verksamhet och resten fördelas jämnt mellan de övriga fem. ESK Puls fick flest röster, 128 utav totalt 421, och fick därmed största luciagåvan.

ESK Puls är ett lag inom ESK Ungdom där alla är välkomna att spela fotboll inriktat på barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsvariationer. Idag är de cirka 15 spelare, både tjejer och killar, i olika åldrar som tränar och spelar matcher i en Svealandsserie under Parasportförbundet. Så här fördelar sig årets gåvor:

 • ESK Puls – 21 324 kr
 • Children with love – 4 268 kr
 • Enköpings City AC – 4 268 kr
 • Enköpings Klätterklubb – 4 268 kr
 • Majblommeföreningen – 4 268 kr
 • Tillsammanskraft till 1000 – 4 268 kr

Vi ses till hösten igen!

Arrangörerna IOGT-NTO, NBV & Enköpings-Posten i samverkan med Enköping Centrumsamverkan, Invistic, Lions, Rotary, Lowlife Productions & Frilans Anne Nilsson